پراکندگی

جنگل های آمازون از غنی ترین اکولوژی های دنیاست که درکمربند استوایی زمین پراکنده شده اند.دراینجا بزرگترین اشکال حیات با هزاران گونه های گیاهی درختان،گلها،پستانداران ،پرندگان،خزندگان،دوزیستان،حشرات ،بی مهرگان ومیکروارگانیزمها دیده می شود. جنگل هایی انبوه بابرگهای پهن وبدون خزان وهمِشه سبزهستند .این جنگل ها به صورت یک نوار ممتددرفاصله مدارهای راس السرطان ورا الجدی واقع شده اند.

 اهمیت

یک سوم ازجنگل های آمازون دربرزیل قراردارد.به عقیده دانشمندان بیش از نیمی ازگونه ای گیاهی وجانوری دراین ناحیه  زندگی می کنند.بیش از۴۰درصداکسیژن زمین راتولید وبیش از۶۰دزصد ازسطح زمین را دربرمی گیرند,۷۰درصدگیاهان از نوع درختان هستند.بیش ازیک چهارم داروهای که انسان استفاده می کندازگیاهان این جنگل ها به دست می آید.ماده اولیه وخام صنایع کاغذسازی ازجنگل ها است.

این جنگل ها برای زندگی انسان مناسب وایده آل نیست ،بااین حال قبایلی مانندیانومامودرامریکای جنوبی وپاماگیری دراسترلیاوقبایلی درافریقا دراین جنگل ها زندگی می کنند.این قبایل خودرابامحیط اطراف خودهمآهنگ ساخته اند .این قبایل تهدیدی برای این جنگل ها محسوب می شوند،زیراباپاک کردن جنگل هابرای کشت وزرع ویاآتش زدن، جنگل وحیات حیوانات واتمسفرزمین را به خطرانداخته اند.نزدیک به ۸۰۰۰۰هکتارازاین جنگل ها هرسال تخریب وبیش از۵۰۰۰۰گونه ازاشکال حیات این جنگل ها درسال از بین می رود. خاکهای این منطقه اسیدی وفقیر هستندزیراعمل تجزیه خاک سریع وخاک درمعرض شدیدخاکشویی توسط باران قراردارد.

ویژگیها

جنگل های نواحی استوایی دارای ویژگیهای زیر است:

-  بین مدارهای راس السرطان وراس الجدی گسترده شده اند.

-  دارای بارندگی نسبتا منظم درسرتاسرسال هستند.مجموع بارندگی سالیانه۲۰۰۰میلیمتراست .کم بارانترین ماه سال حداقل دارای ۱۲۰ میلیمتراست.

- دمای متوسط این منطقه بین ۲۰تا ۲۵ درجه سانتیگراد است وتغییرات دمایی سالیانه (کمتراز ۵درجه) وروزانه بسیاراندک است .

-  این ناحیه بیشترین مقدارانرژی آفتاب رادریافت می کند.بطورمعمول طول روزدوازده ساعت است

مشخصات پوشش گیاهی وجانوری

- ارتفاع درختان درقسمتهای مختلف جنگل غالبا بین ۳۰تا ۴۰ متراست .تاج درختان بسیارفشرده است ونور اندکی به لایه های پایین می رسد.

- ترکیب گونه های درختی تشکیل دهنده بسیارمتنوع است .برای مثال گاهی درسطح ۲کیلومتر۳۰۰گونه درختی وجوددارد.

- درلایه های درختان مرتفع گیاهان بسیاری ازگروه بالارونده وپیچنده غیرانگلی می رویندکه ازتنه درختان به عنوان تکیه گاه استفاده می کنندوبرای رسیدن به نورخودرابه بالاترمی رسانند.

-  روی لایه های خاک جمع شده درپای درختان وکنارشاخه ها ،بسیاری ازثعلبیان می رویندکه غیرطفیلی هستند.

- پوشش علفی درکف جنگل کم است وتنهابرخی گیاهان سایه پسندزندگی می کنند.

-  تنوع جانوری بسیارزیاداست .بیشترحیوانات ،مانندمیمونها،مورچه خواران درروی درختان زندگی می کنند.بعضی ازجانوران ماننددوزیستان ،خزندگان ومارهادرسطح خاک زندگی می کنند.

-  این جنگل ها معمولادارای سه لایه هستند:

   لایه اول : به صورت درختان بسیاربلندکه دربالای سطح تاج عمومی رشدمی کنند.

   لایه دوم : لایه تاج  که دارای رشدمداوم وارتفاعی تقریبا ۳۰ متر است.

   لایه سوم :لایه زیرتاج که ازتنه درختان ،بوته ها ،درختان کوچک تشکیل شده است.

 

  جنگل های بارانی آمازون در خطرند

طرفداران محیط زیست رفع ممنوعیت فروش محصولات اصلاح ژنتیکی شده در برزیل را تهدید جدی برای جنگل های بارانی آمازون می دانند. در قانون جدید، عرضه و کشت محصولات اصلاح ژنتیکی شده به ویژه سویا برای صادرات تایید شده است. شرکت های بیوتکنولوژی و کشاورزان بزرگ برندگان این قانون جدید محسوب می شوند. هرچند این اقدام و همچنین قانونی شدن تحقیقات بر روی سلول های بنیادی جنین انسان از دید مردم برزیل حرکتی به سوی برزیل نوین است، اما طرفداران محیط زیست می گویند جنگل های بارانی و کشاورزان کوچک بازنده ماجرا هستند. طرفداران محیط زیست نگران هستند محصولات اصلاح ژنتیکی شده، گونه های بومی را نابود کند، در زنجیره غذایی اختلال به وجود آورد و امکان ورود این محصولات به مناطق جدید مانند جنگل های پاکسازی شده آمازون را فراهم سازد. تخریب بزرگ ترین جنگل بارانی جهان طی دو سال گذشته برای دومین بار به بالاترین حد خود رسید. سال گذشته بخشی از جنگل آمازون به وسعت ۲۳ هزار کیلومتر مربع نابود شد. طرفداران محیط زیست می گویند دامداران و چوب برها درختان جنگل های بارانی و علفزارهای استوایی را نابود می کنند و کشاورزان زمین های خالی شده از درخت را به کشتزار تبدیل می کنند.

ریشه کن کردن درختان جنگل‌های آمازون

آیا ریشه کن کردن درختان جنگل‌های آمازون که به ظاهر موجب توسعه اقتصادی شده و به کسب و کار رونق بخشیده سرانجامی طلایی دارد؟

نتیجه مطالعات یک گروه محقق بین‌المللی شامل کارشناسانی از دانشگاه کمبریج و کالج سلطنتی لندن در مورد جنگل‌های آمازون بیانگر این واقعیت است که تهی کردن جنگل‌ها از درخت برای ساختن الوار و مسطح کردن آن برای کشت محصولات کشاورزی و امور دامداری گرچه ممکن است در کوتاه مدت باعث افزایش ثروت و بهبود وضع زندگی در بخش‌هایی از برزیل شود اما این توسعه پایدار نبوده با گذشت زمانی نه‌چندان طولانی شرایط زندگی مردم به حالت اولیه خود که پایین‌تر از سطوح شناخته شده بین‌المللی است باز خواهد گشت.

به گفته این گروه محقق، از سال‌۲۰۰۰، حدود ۱۵۵‌هزار کیلومتر مربع از جنگل‌های بارانزای آمازون در کشور برزیل دستخوش تجاوز و تعدی عده‌ای فرصت‌طلب و سود‌جو قرار گرفت و این تخریب به حدی است که به‌طور متوسط سالانه بیش از یک میلیون و ۸۰۰هزار ‌هکتار (تقریباً به اندازه مساحت کشور کویت) از جنگل‌ها به مراتع و چراگاه و مزارع کشاورزی تبدیل می‌شوند.

تیمی که این گروه محقق را پشتیبانی می‌کند تجزیه و تحلیلی روی زندگی افرادی که در ۲۸۶ قصبه آمازون ساکنند انجام داده و به این نتیجه رسیده است که این مناطق اگرچه ابتدا توسعه زیادی داشته‌اند ولی در نهایت سرانه درآمد این جوامع محلی نیز سطح معیشت و سواد‌شان تنزل داشته است.

آمازون یکی از مناطقی است که کمترین توسعه را در برزیل داشته است، اگر چه فرض بر این است که جایگزینی جنگل‌ها با مزارع غلات و مراتع برای چرای دام‌ها و الوار‌کردن چوب درختان ممکن است به پر کردن جیب‌ها بینجامد و شرایط زندگی را دگرگون سازد اما در دراز‌مدت این درآمد‌ها پایدار نمی‌ماند.کیفیت زندگی مردم با توجه به سطح درآمد، میزان سواد و طول عمر افراد سنجیده می‌شود اما در آمازون شرایط بدین گونه نیست چون درآمد بالا به گسترش علم و دانش، کیفیت بهداشت و عمران و آبادانی کمک چندانی نکرده است.

آندرو فورد، سرپرست گروه تحقیق معتقد است که جنگل‌های آمازون در جهان به خاطر ارزش‌های طبیعی، تنوع زیست بوم و نوع آب و هوا منحصر به فرد است و اگر به همین وضع از جنگل‌ها بهره کشی شود زمان زیادی نمی‌گذرد که گسترش جنگل زدایی تا مرز زمین‌های لم‌یزرع پیش خواهد رفت.

تبدیل جنگل‌های آمازون به بیابان

به گفته وی، برداشت بی‌رویه از چوب درختان و چرای بی‌وقفه در مراتع و کاشت محصولات کشاورزی در مناطق آمازون به سرعت زمین‌ها را تضعیف کرده آنها را به زمین‌هایی غیرقابل کشت تبدیل می‌کند. به‌عنوان مثال یک سوم از مناطقی که به‌عنوان چراگاه از اوایل سال‌۱۹۹۰ مورد استفاده قرار گرفته‌اند در حال حاضر به بیابان تبدیل شده و قابل استفاده نیستند. وی هشدار می‌دهد که با توجه به هجوم جمعیت مهاجری که به‌عنوان گله دار، زنبوردار، دهقان، معدنچی، نجارو زمین‌خوار به منطقه سرازیر می‌شوند باید منتظر فجایعی خطر‌ناک در آمازون باشیم.

آندرو فورد یاد آور می‌شود، به همان اندازه که بهره‌برداری از این مناطق برای عده‌ای سودجو خوشایند است صدها برابر برای محیط‌زیست خطرناک است و جلو‌گیری از این کار به سود مردم منطقه و جهان خواهد بود. البته این کار بسیار دشوار است و همت جهانی را می‌طلبد.

رودخانه آمازون

آمازون بزرگ ترین رودخانه جهان است که انشعابات زیادی دارد که بخشی از آن به دریا ریخته و نیز حدودا" دو درصد از آب شیرین این رودخانه به اقیانوسها میریزد. بستر این رودخانه بسیار عریض و طویل است و از نظر درازا یکی از طولانی ترین رودخانه ها ی جهان است که بین ۶.۲ و ۶.۷ هزار کیلومتر درازا دارد.

در طول سده گذشته رودخانه های آمازون و نیل برای اثبات طویلترین بودن همواره با یکدیگر در رقابت بوده اند. طول واقعی این رودخانه ها همواره در معرض تغییر و تحول بوده و هرگز متخصصان نتوانسته اند مقدار واقعی آن را اندازه گیری کنند. آمارها نشان داده که رود نیل در افریقا به شکل متغیر بین ۵.۴ تا ۶.۷ هزار کیلومتر درازا دارد. اما جدا از این مساله در خصوص مقدار آب موجود، هیچ شکی نیست که آمازون پر آب تر است.

در فصل خشکی و کم آبی پهنای رود آمازون به حدود ۱۱.۶ کیلومتر میرسد. این منطقه از آمریکا ی جنوبی توسط بستر اصلی رودخانه و البته انشعابات فرعی آن که گاها" به سه برابر خود رودخانه میرسد محاصره می شود.

پرنده توکان روی یک درخته عنبه در کناره های رود آمازون به طور متوسط در فصل کم آبی زمینها به مسافت ۱۱۱,۰۰۰ کیلومتر از آب پوشیده می شود و در فصول بارانی حوزه رودخانه حتی تا ۳۵۰,۰۰۰ کیلومتر هم میرسد. زمانی که رود آمازون طغیان می کند و انشعابات آن هم پر آب و طغیانی می شوند، ممکن است عرض آن در مدخل رودخانه به ۳۲۵ کلیومتر و در سایر نقاط به ۴۰ کیلومتر نیز برسد. دهانه رود یعنی جایی که با دریا ارتباط دارد بسیار پهن و البته عمیق است، به طوریکه کشتیهای بزرگ می توانند به راحتی می توانند در آن رفت و آمد کنند.

طبیعت بکر آمازون تنها بزرگ ترین رودخانه جهان نیست بلکه خانه حیات وحش و طبیعت دست نخورده دنیاست. آیا تا به حال یک گربه ماهی دیده اید؟ آنها به راحتی در آبهای گرم و نسبتا" راکد دریاچه ها پیدا می شوند و البته برخی از مردم آنها را به عنوان حیوانات خانگی در آکواریوم هایشان نگاه میدارند. گربه ماهی ها واقعا" بد قیافه هستند و به شکل عجیبی کریه اند و با سر پهن و تختی که دارند و موهایی که اطراف سر و دهانشان روییده، شبیه ماهی هستند.

این گربه ماهیها در آمریکا بسیار آشنا هستند و مردم آنها را به خوبی تشخیص می دهند. اما گربه ماهیهایی که در بزرگ ترین رودخانه جهان زندگی می کنند به علت زندگی در طبیعت بکر از حد نرمال و طبیعی خود بسیار بزرگ تر و تنومندتر هستند و گاها" وزن آنها به ۹۰ کیلوگرم هم میرسد.

یک آناکوندا که توسط بومیان گرفتار شده است بزرگ ترین ماهی های آب شیرین در جهان در آبهای رود آمازون زندگی می کنند. آراپیما (Arapaima) که در زبان محلی Arapaima gigas نامیده می شود بزرگ ترین و مشهورترین ماهی آب شیرین در جهان است که در حدود ۴ متر طول و ۲۰۰ کیلوگرم وزن دارد.

از سوی دیگر آمازون خانه و پناهگاه مخلوقات عجیب دیگری مثل: آناکوندا (Anaconda) نوعی مار یا افعی بسیار بزرگ متعلق به آمریکای جنوبی یا پیرانها (Piranha) یکی از وحشی ترین حیوانات دنیا و ... نیز هست.

تولد رودخانه اما واقعا" آمازون چطور این چنین بزرگ و طویل شد؟ اولین دلیل آن موقعیت جغرافیایی آن و جایی که قرار گرفته است است. در منطقه استوایی و در حقیقت روی کمربند استوا و گرمترین جای کره زمین. در این منطقه چیزی حدود ۱۰۱۶ سانتی متر در سال باران میبارد یعنی بطور متوسظ ۳ سانتی متر باران در روز. با این تفاسیر می توان بسادگی متوجه شد که کشورهای نواحی جنوبی آمریکا به مثابه یک زیر گلدانی همیشه در معرض خطرات ناشی از طغیان آمازون و بارندگیهای شدید فصلی هستند.

هنگامی که باران میبارد و آب رود بالا می آید مناطق و زمینهای پست، مزارع و شالیزارها همگی زیر آب میروند. حجم خالص آب باران در جنگلهای آمازون به علت قرارگرفتن در سراشیبی با هم جمع شده و همگی در یک شبه جلگه به رودخانه آمازون میریزند.

آمازون بزرگترین رودخانه جهان است که انشعابات زیادی دارد که بخشی از آن به دریا ریخته و نیز حدودا" دو درصد از آب شیرین این رودخانه به اقیانوسها میریزد. بستر این رودخانه بسیار عریض و طویل است و از نظر درازا یکی از طولانی ترین رودخانه ها ی جهان است که بین ۶.۲ و ۶.۷ هزار کیلومتر درازا دارد.

در طول سده گذشته رودخانه های آمازون و نیل برای اثبات طویلترین بودن همواره با یکدیگر در رقابت بوده اند. طول واقعی این رودخانه ها همواره در معرض تغییر و تحول بوده و هرگز متخصصان نتوانسته اند مقدار واقعی آن را اندازه گیری کنند. آمارها نشان داده که رود نیل در آفریقا به شکل متغیر بین ۵.۴ تا ۶.۷ هزار کیلومتر درازا دارد. اما جدا از این مساله در خصوص مقدار آب موجود، هیچ شکی نیست که آمازون پر آب تر است.

در فصل خشکی و کم آبی پهنای رود آمازون به حدود ۱۱.۶ کیلومتر میرسد. این منطقه از آمریکا ی جنوبی توسط بستر اصلی رودخانه و البته انشعابات فرعی آن که گاها" به سه برابر خود رودخانه میرسد محاصره میشود.

به طور متوسط در فصل کم آبی زمینها به مسافت ۱۱۱,۰۰۰ کیلومتر از آب پوشیده میشود و در فصول بارانی حوزه رودخانه حتی تا ۳۵۰,۰۰۰ کیلومتر هم میرسد. زمانی که رود آمازون طغیان میکند و انشعابات آن هم پر آب و طغیانی میشوند، ممکن است عرض آن در مدخل رودخانه به ۳۲۵ کلیومتر و در سایر نقاط به ۴۰ کیلومتر نیز برسد. دهانه رود یعنی جایی که با دریا ارتباط دارد بسیار پهن و البته عمیق است، به طوریکه کشتیهای بزرگ میتوانند به راحتی می توانند در آن رفت و آمد کنند.

طبیعت بکر

آمازون تنها بزرگترین رودخانه جهان نیست بلکه خانه حیات وحش و طبیعت دست نخورده دنیاست. آیا تا به حال یک گربه ماهی دیده اید؟ آنها به راحتی در آبهای گرم و نسبتا" راکد دریاچه ها پیدا میشوند و البته برخی از مردم آنها را به عنوان حیوانات خانگی در آکواریوم هایشان نگاه میدارند. گربه ماهی ها واقعا" بد قیافه هستند و به شکل عجیبی کریه اند و با سر پهن و تختی که دارند و موهایی که اطراف سر و دهانشان روییده، شبیه ماهی هستند.

این گربه ماهیها در آمریکا بسیار آشنا هستند و مردم آنها را به خوبی تشخیص میدهند. اما گربه ماهیهایی که در بزرگترین رودخانه جهان زندگی میکنند به علت زندگی در طبیعت بکر از حد نرمال و طبیعی خود بسیار بزرگتر و تنومندتر هستند و گاها" وزن آنها به ۹۰ کیلوگرم هم میرسد.

یک آناکوندا که توسط بومیان گرفتار شده است بزرگترین ماهی های آب شیرین در جهان در آبهای رود آمازون زندگی میکنند. آراپیما (Arapaima) که در زبان محلی Arapaima gigas نامیده میشود بزرگترین و مشهورترین ماهی آب شیرین در جهان است که در حدود ۴ متر طول و ۲۰۰ کیلوگرم وزن دارد.

از سوی دیگر آمازون خانه و پناهگاه مخلوقات عجیب دیگری مثل : آناکوندا (Anaconda) نوعی مار یا افعی بسیار بزرگ متعلق به آمریکای جنوبی یا پیرانها (Piranha) یکی از وحشی ترین حیوانات دنیا و ... نیز هست.

تولد رودخانه

اما واقعا" آمازون چطور این چنین بزرگ و طویل شد؟ اولین دلیل آن موقعیت جغرافیایی آن و جایی که قرار گرفته است میباشد. در منطقه استوایی و در حقیقت روی کمربند استوا و گرمترین جای کره زمین. در این منطقه چیزی حدود ۱۰۱۶ سانتی متر در سال باران میبارد یعنی بطور متوسظ ۳ سانتی متر باران در روز. با این تفاسیر میتوان بسادگی متوجه شد که کشورهای نواحی جنوبی آمریکا به مثابه یک زیر گلدانی همیشه در معرض خطرات ناشی از طغیان آمازون و بارندگیهای شدید فصلی هستند.

هنگامی که باران میبارد و آب رود بالا می آید مناطق و زمینهای پست، مزارع و شالیزارها همگی زیر آب میروند. حجم خالص آب باران در جنگلهای آمازون به علت قرارگرفتن در سراشیبی با هم جمع شده و همگی در یک شبه جلگه به رودخانه آمازون میریزند.

 آب و هوای جنگلهای بارانی آمازون

جنلگهای بارانی آمازون در تمام فصول سال دارای هوایی گرم با رطوبتی بسیار زیاد می باشند . متوسط درجه حرارت ، در مرکز آمازون ، در حدود ۳۰ درجه سانتیگراد (۸۶ درجه فارنهایت) غربی ترین بخش این منطقه ، در حدود ۲۵ درجه سانتیگراد (۷۶ درجه فارنهایت) می باشد . تقریباَ هر روزه باران سنگینی در سرتاسر آمازون می بارد.

چه اتفاقی برای مردم بومی آمازون افتاد؟

قبل از کشف جهان جدید توسط کریستف کلومب در قرن ۱۵ میلادی، حدود هفت الی ده میلیون آمریکایی تخمین زده شده در جنگلهای انبوه آمریکا زندگی می کردند و حدود نیمی از آنها در برزیل زندگی می کردند. شهرهای بزرگ ایجاد شده در آندس و آمازون جوامع فرهنگی را حمایت کردند. با ورود اروپائیان پایان تمدنهای بومی در مرکز آمریکای جنوبی آورده شد. اروپائیان امراضی که میلیونها آمریکایی را کشت با خود بردند و در صد سال ورود این خارجیها جمعیت آمریکایی کاسته شد، بیشتر از ۹۰ % مردم بومی در داخل جنگل زندگی می کردند.

فقط ۷ منطقه  جنگلی حفاظت شده در کل دنیا وجود دارد.در کل دنیا تنها ۷ منطقه جنگل طبیعی حفاظت شده وجود دارد که این مناطق ارزشمنداز نظر تنوع گونه های گیاهی و جانوری، محدوده وسیعی از کره زمین را تشکیل می دهند.   به گزارش سبزپرس و به نقل از صلح سبز آلمان ،متاسفانه سالانه حدود ۱۵ میلیون هکتار، یعنی منطقه ای به وسعت ۳ برابر کشور سوئیس، از وسعت این مناطق کم نظیر کاسته می شود. تنها راه برای حفظ و نجات آخرین جنگل های بکر و کوه های زمین که امروزه فقط ۲۰% از وسعت اولیه آن ها باقی مانده است، گسترش مناطق تحت حفاظت است تا به این ترتیب شاید بتوان هر گونه بهره برداری، چه صنعتی و چه عمرانی را از این مناطق "مطلقا ممنوع" کرد

جنگل های حفاظت شده دنیا

۱_ جنگل های امریکای جنوبی

۲_ جنگل های امریکای مرکزی

جنگل های آمازون بزرگ ترین جنگل های بارانی و بکر سطح زمین و درعین حال در خطر نابودیست. افزایش تقاضا برای چوب اصیل و ناب در کشورهای پیشرفته صنعتی و صادرات بی رویه سوبا به کشور چین باعث نابودی سطح وسیعی از  جنگل های آمازون شده است.این در حالی است که سازمان حفاظت محیط زیست برزیل به دلیل کمبود بودجه ، دیگر قادر به حفظ جنگل ها و در واقع مبارزه با قاچاقچیان و صادرکنندگان چوب و سویا نیست؛ به همین دلیل خسارات جبران ناپذیری به منطقه وارد شده است.

۳_ جنگل های افریقا

این جنگل ها از نظر وسعت بعد از جنگل های آمازون قرار دارند. این مناطق نه تنها محل زندگی بسیاری از گیاهان و جانوران شگفت انگیز و بی نظیر دنیاست، بلکه نقش حیاتی و بزرگی را در سیستم آب و هوایی افریقا ایفا می کند .

۴_ مناطق جنگلی اروپا

تمامی مناطق جنگلی اروپای مرکزی به غیر از چند منطقه جنگلی پراکنده، در شرق و جنوب شرقی این قاره واقع شده اند. این جنگل ها که امروزه تولید کننده اصلی چوب درختان سوزنی برگ هستند، در گذشته جنگل های انبوه درختان پهن برگ بوده و مناطق وسیع تری از اروپای مرکزی و غرب اروپا را در بر داشته است. جنگل های بوریل یا تایگا که مهم ترین محل زیست خرس های قهوه ای به حساب می آیند امروزه در این قاره فقط در اسکاندیناوی و روسیه که از پر جنگل ترین کشورهای دنیا هستند ، به چشم می خورد. بدون شک با از بین رفتن این جنگل ها زندگی این جانداران هم در خطر خواهد بود.

۵_ جنگل های امریکای شمالی

جنگل های وسیع بوریل و جنگل های استوایی ساحل غربی هنوز در کانادا محدوده بزرگی را تشکیل می دهند؛ اما بدون شک بهره برداری های صنعتی، به تدریج باعث از بین رفتن جنگل های بوریل هم خواهند شد. این مناطق باید ضرورتا تحت حفاظت قرار گیرند ؛چراکه ادامه حیات بسیاری از گیاهان و جانوران به وجود درختان این مناطق بستگی دارد. از سوی دیگر این جنگل ها محل زندگی صدها قبیله انسانی است. همچنین از بین بردن این جنگل ها پیامدهای ناگواری در تغییرات آب و هوای دنیا خواهد داشت.

۶_ مناطق جنگلی سیبری

با وجود سرمای ۵۰_ درجه سلسیوس ، درختان سوزنی برگ در روسیه قادر به رشد و نمو  هستند. گرچه شرایط فوق العاده آب و هوایی در این مناطق حکم فرماست، اما تعداد بی شماری قارچ، سرخس، خزه و جلبک در آنجا قادر به حیات هستند و حتی پستانداران بزرگ جثه امکان تغذیه و زندگی در این مناطق را دارند.

۷_ مناطق جنگلی آسیای جنوب شرقی

این جنگل ها بین دو قاره آسیا و استرالیا، مجمع الجزایر اندونزی و گینه نو پراکنده هستند.  جنگل های اولیه و باارزش آسیا محدوده بزرگی را دربر گرفته اند؛ از جنگل های مانگروی گرفته تا جنگل های همیشه سبز در ارتفاعات ۴۰۰۰ متری کینبالو در شمال بُرنئو، با هزاران پروانه رنگارنگ و پینه دوزهای زیبا و درخشان، بیش از ۵۰۰ گونه مختلف پستانداران و ۱۶۰۰ گونه پرندگان، مجموعه بی نظیری را به نمایش می گذارند.

ناشران هم می توانند از جنگل ها حمایت کنند

امروزه تنها ۲۰ % از وسعت ابتدایی جنگل های اولیه  با آن همه تنوع گونه ای، باقی مانده است. یکی از راهکارهای نجات این مقدار کم و باارزش از جنگل های باقی مانده از خطر نابودی، کاهش استفاده بی رویه از کاغذ و ترویج استفاده از کاغذ های بازیافت شده است.

 در این راستا ناشران کتب و نشریات می توانند نقش بسیار مؤثری در ایجاد این دگرگونی مثبت داشته باشند.

آلودگی

 علوم بررسی شرایط جوی نظریه عجیبی مطرح کرده اند مبنی بر اینکه آب و هوای پاک و عاری از آلاینده ها برای جنگلهای آمازون خطرناک است. به گزارش مهر، این مطالعه جدید که به سرپرستی گروهی از دانشمندان انگلیسی و برزیلی انجام شده است نظریه تازه ای مطرح می کند که در آن بر ارتباط میان کاهش آلاینده دی اکسید سولفور ناشی از سوزانده شده ذغال سنگ و افزایش دمای سطح آب در منطقه حاره ای آتلانتیک شمالی تاکید شده است.

به گفته این محققان نتیجه این ارتباط افزایش بالقوه خطر وقوع خشکسالی در مناطق جنگلی آمازون خواهد بود.جنگلهای آمازون دربرگیرنده یک دهم کربن ذخیره شده در اکوسیستمهای زمینی است و از آن گذشته به آن لقب ششهای زمین را داده اند اما تغییرات زیست محیطی که عمدتا به دست بشر صورت گرفته است حیات آن را در معرض خطر قرار داده است. دانشمندان این پروژه از مدلسازی های رایانه ای برای شبیه سازی تاثیرات تغییررات جوی قرن بیستم بر جنگلهای آمازون استفاده کردند.آنها این مدل را با داده های مربوط به خشکسالی سال ۲۰۰۵ میلادی مقایسه کردند که موجب وقوع خشکسالی در حوزه آبگیر آمازون و وارد آمدن خسارات جدی به اکوسیستم منطقه شد.بر اساس گزارش زی نیوز، دانشمندان برآورد می کنند که از سال ۲۰۲۵ میلادی به بعد هر یک سال درمیان خشکسالی مشابهی روی داده و از سال ۲۰۶۰ به بعد نیز در هر ۱۰ سال شاهد وقوع خشکسالی در ۹ سال خواهیم بود. دانشمندان این بررسی دریافته اند ذرات معلق سولفات ناشی از سوخته شده ذغال سنگ در صنایع در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی موجب کاهش نسبی گرمایش زمین شده بود.دانشمندان علت این پدیده را بازتابش نور خورشید به وسیله این ذرات عنوان کرده اند. سایت خبری ایران: محققان اعلام کردند که حدود ۶۴ درصد از جنگل‌های سراسر جهان از جمله جنگل‌های آمازون از بین رفته است.

به گزارش سرویس علم و تکنولوژی سایت خبری ایران به نقل از فرانسپرس(INA)، اتحادیه اروپا و کشورهای قاره جنوبی آمریکا سعی در احیا جنگل‌های سراسر جهان به ویژه جنگل‌های آمازون دارند.بسیاری از جنگل‌ها در سراسر جهان به هدف مصارف صنعتی می رسند این امر سبب نابودی بسیاری از درختان شده است در این میان بسیاری از درختانی که قطع می‌شود جزء نادرترین گونه‌ها به شمارمیاید. تحقیقات نشان می‌دهد که حدود ۶۴ درصد از جنگل‌ها در سراسر جهان از بین رفته است.یکی از مهمترین زیستگاه‌ها جنگل‌های آمازون است که از هجوم انسانها بی‌بهره نبوده است به گفته محققان در اعماق جنگل‌های آمازون هنوز بسیاری از گونه‌های زیستی برای آنها ناشناخته است و عمل نابودی جنگل‌ها سبب نابودی این گونه ها نیز می‌شود.

برزیل جزء آن دسته از کشورهایی است که برای حفظ منابع طبیعی تا سال ۲۰۱۲  حدود ۲۱میلیارد دلار هزینه کرده است این امر به منظور گسترش جنگل‌ها است جنگل‌ها از مهمترین منابعی هستند که قادر هستند میزان آلودگی محیط را تعدیل کنند.

 

منابع

وبلاگ نجات آمازون

سایت آفتاب

http://www.9ghalam.ir

http://iran-research.blog.ir/